Bibliotheken: Warenhuis, Werkplaats, Wegwijzer

Bibliotheken werken aan taalvaardigheid en stimuleren leesplezier. Door toegang te verlenen tot een brede collectie en het uitvoeren van programma’s voor diverse doelgroepen. Ook als ondersteuning van het reguliere onderwijs. Daarom zijn bibliotheken het warenhuis van kennis en informatie.

Ze bieden een openbare leeromgeving waar iedereen welkom is. Als de werkplaats van de 21e eeuw versterken vele mensen daar nu al hun taal- en informatievaardigheden. Scholieren en studenten bereiden er examens voor en maken werkstukken. En senioren oefenen in hun bibliotheek met tablets.

Ten slotte hebben de bibliotheken een functie als wegwijzer in het alsmaar uitdijende informatielandschap. Zij zorgen voor actuele, complete en betrouwbare informatie over onderwerpen van maatschappelijk belang, zoals zorg, gezondheid, veiligheid, milieu en recreatie.

De bibliotheek functioneert als een knooppunt voor de realisatie van maatschappelijke doelen. Ter ondersteuning van deze functies is er WegWijzer: informatiediensten van de bibliotheken. WegWijzer is er voor de ontsluiting en vindbaarheid van digitale informatie over alle maatschappelijke activiteiten en organisaties binnen gemeenten. WegWijzer beschikt daartoe over G!DS: de database van de openbare bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheken werken dagelijks met vele partners, die ook zelf informatie verzamelen, zoals toeristische en culturele organisaties, onderwijsorganisaties en zorginstellingen. Gezamenlijk zijn wij al jaren bezig met het vullen en bijhouden van G!DS. En daar plukken we nu de vruchten van!

WegWijzer..

  • resulteert in een platform dat wordt onderhouden door meer dan 5400 mensen
  • levert content aan meer dan 540 websites, waaronder www.digitaalhulpplein.nl
  • geeft toegang tot adressen van circa 110.000 organisaties
  • geeft informatie over activiteiten, producten en diensten van deze organisaties
  • biedt betrouwbare en actuele links naar achtergrondinformatie
  • krijgt per dag meer dan 400.000 informatieaanvragen
  • trekt 12.4 miljoen bezoeken per maand, 149 miljoen bezoeken per jaar